Jump to content
The World News Media

Γερμανικά Δικαστήρια Αναγνωρίζουν τις Συνελεύσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά


ARchiv@L

Recommended Posts

  • Moderator

 

 

802017726_univ_lsr_lg.jpg
 
 

Η οικογένεια Φαλκόνε σε συνέλευση των Μαρτύρων του Ιεχωβά

 
 

3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανικά Δικαστήρια Αναγνωρίζουν τις Συνελεύσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά ως Θρησκευτικές Γιορτές

Τον Απρίλιο του 2012, η εφτάχρονη Βίβιεν Φαλκόνε έδωσε στον διευθυντή του σχολείου της ένα σημείωμα από τους γονείς της, ζητώντας άδεια να απουσιάσει μία ημέρα από το σχολείο. Η οικογένειά της σχεδίαζε να παρακολουθήσει μια ετήσια τριήμερη θρησκευτική συνέλευση των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Μάιντς. Η διεύθυνση του σχολείου απέρριψε το αίτημα της οικογένειας να απουσιάσει η Βίβιεν από το σχολείο για να παρευρεθεί στο πρόγραμμα της Παρασκευής. Εντούτοις, οι γονείς της Βίβιεν, από ενδιαφέρον για την πνευματική εκπαίδευσή της, την πήραν μαζί τους στη συνέλευση παρά την άρνηση του σχολείου. Επίσης, προσέφυγαν στην Κρατική Σχολική Επιθεώρηση (Επιθεώρηση) αναφορικά με την άρνηση της διεύθυνσης του σχολείου να της δώσει άδεια. Η Επιθεώρηση, αντί να αναγνωρίσει τη συνέλευση ως θρησκευτική γιορτή, τους επέβαλε διοικητικό πρόστιμο.

Αυτή η αρνητική απόφαση της Επιθεώρησης θα μπορούσε να έχει επιβαρυντικές συνέπειες για τους γονείς της Βίβιεν επειδή, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, η αδικαιολόγητη απουσία από το σχολείο θεωρείται παραβίαση της νομικής υποχρέωσης που έχουν οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η εν λόγω παράβαση τιμωρείται είτε με πρόστιμο είτε, σε ακραίες περιπτώσεις, με φυλάκιση. Οι γονείς της Βίβιεν, βλέποντας το ζήτημα υπό ευρύτερο πρίσμα, θεώρησαν ότι αυτή η άρνηση καταστρατηγεί τη θρησκευτική τους ελευθερία και το δικαίωμά τους να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Το Δικαίωμα για Τήρηση Θρησκευτικών Γιορτών στο Εδώλιο

Οι γονείς της Βίβιεν, ο Στέφανο και η Ελίζα, προσέφυγαν σε ένα διοικητικό δικαστήριο αμφισβητώντας τις ενέργειες της Επιθεώρησης. Υποστήριξαν ότι οι ολοήμερες θρησκευτικές συνάξεις τούς δίνουν την ευκαιρία να αποδίδουν ως οικογένεια λατρεία στον Θεό και να ενισχύουν την πίστη τους. Δήλωσαν: «Οι συνελεύσεις είναι σημαντικά ετήσια γεγονότα και ειδικές περιστάσεις στη θρησκευτική μας ζωή». * Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των γονέων, αναγνωρίζοντας τις ετήσιες περιφερειακές συνελεύσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά ως θρησκευτικές γιορτές. Η Επιθεώρηση εφεσίβαλε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι οι συνελεύσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά δεν είναι θρησκευτικές γιορτές εφόσον πρόκειται για εορταστικές εκδηλώσεις και όχι για συγκεκριμένες ημέρες που θεωρούνται άγιες, όπως είναι τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή οι εθνικές γιορτές.

Στις 27 Ιουλίου 2015, το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο της Έσης επικύρωσε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου. Το ανώτερο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο καθορισμός μιας θρησκευτικής γιορτής εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την άποψη της ίδιας της θρησκευτικής οργάνωσης. Το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στα θρησκευτικά ζητήματα και στα κρατικά, δηλώνοντας: «Σε διαφορετική περίπτωση, το κράτος θα καταστρατηγούσε τόσο την αυτονομία την οποία εγγυάται ο Βασικός Νόμος [δηλαδή το Σύνταγμα της Γερμανίας] στις θρησκευτικές και στις ιδεολογικές οργανώσεις όσο και την ανεξαρτησία τους εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους». Το Κράτος είναι «υποχρεωμένο να διακρατεί ιδεολογική και θρησκευτική ουδετερότητα».

Το ανώτερο δικαστήριο παρέπεμψε επίσης στον επίσημο ιστότοπο των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ο οποίος εξηγεί ότι οι Μάρτυρες θεωρούν τις συνελεύσεις τους θρησκευτικές γιορτές. Το δικαστήριο δήλωσε ότι, όταν η Επιθεώρηση απέρριψε το αίτημα της οικογένειας Φαλκόνε να απουσιάσει η κόρη τους από το σχολείο, «δεν έλαβε υπόψη της το δικαίωμα του παιδιού στη θρησκευτική ελευθερία . . . καθώς και το δικαίωμα των γονέων . . . να παρέχουν θρησκευτική και ιδεολογική εκπαίδευση στα παιδιά τους». Το δικαστήριο κατέληξε λέγοντας ότι η «γνώμη [της Επιθεώρησης] συγκρούεται με την ουδετερότητα η οποία απαιτείται από το Κράτος».

«Η συμμετοχή σε μια λιτή εορταστική θρησκευτική εκδήλωση συνιστά ειδικό λόγο για απαλλαγή από τα σχολικά μαθήματα».—Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο της Έσης

Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση

Στο άκουσμα της θετικής απόφασης, οι γονείς της Βίβιεν δήλωσαν: «Ως Μάρτυρες του Ιεχωβά, θεωρούμε σημαντική τη σχολική εκπαίδευση και προσπαθούμε να ενσταλάξουμε στα παιδιά μας αγάπη για τη μάθηση. Θεωρούμε επίσης πολύ σημαντική τη θρησκευτική εκπαίδευση, επειδή μέσω αυτής τα παιδιά μας μαθαίνουν να αγαπούν τα πνευματικά πράγματα και να αναπτύσσουν προσωπική σχέση με τον Θεό, κάτι που τα βοηθάει να είναι καλοσυνάτα, στοχαστικά και ολοκληρωμένα άτομα. Ευχαριστούμε πολύ τις δικαστικές αρχές για αυτή την απόφαση».

Ο Άρμιν Πικλ, δικηγόρος της οικογένειας Φαλκόνε, δήλωσε: «Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει ότι οι συνελεύσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι ιερές περιστάσεις και επιβεβαιώνει το δικαίωμα των γονέων να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η συγκεκριμένη απαλλαγή από τα μαθήματα με σκοπό την παρακολούθηση αυτών των συνελεύσεων θα ωφελεί σε όλη τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων τους μαθητές που είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Ελπίζω ότι και σε άλλες χώρες οι δικαστικές αρχές θα λάβουν υπόψη τους αυτή τη θετική απόφαση όταν εξετάζουν υποθέσεις που αφορούν αυτό το ζήτημα».

 

Link to comment
Share on other sites


  • Views 550
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days





×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.