Jump to content
The World News Media


ARchiv@L

Recommended Posts

  • Moderator

102017051_univ_lsr_lg.jpg

 

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Σταυρός

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο σταυρός είναι το σύμβολο της Χριστιανοσύνης. Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι ότι πρέπει να φοράμε σταυρό ή να τον τοποθετούμε στα σπίτια και στις εκκλησίες.

Πέθανε ο Ιησούς πάνω σε σταυρό;

ΤΙ ΛΕΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ

 

Οι Ρωμαίοι εκτέλεσαν τον Ιησού κρεμώντας τον σε έναν σταυρό φτιαγμένο από δύο κομμάτια ξύλο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ

 

Τον Ιησού τον εκτέλεσαν “κρεμώντας τον πάνω σε ξύλο”. (Πράξεις 5:30, Καινή ΔιαθήκηΜεταγλώττιση, Εκδόσεις «Βίβλος») Και οι δύο λέξεις που χρησιμοποιούν οι Βιβλικοί συγγραφείς για να περιγράψουν το όργανο με το οποίο θανατώθηκε ο Ιησούς υποδηλώνουν ένα κομμάτι ξύλο, όχι δύο. Η λέξη σταυρός του πρωτότυπου κειμένου, σύμφωνα με το βιβλίο Η Σταύρωση στην Αρχαιότητα (Crucifixion in Antiquity), σημαίνει «έναν πάσσαλο με την ευρύτερη έννοια. Δεν είναι το αντίστοιχο της [σύγχρονης] λέξης “σταυρός”». Η λέξη ξύλον του πρωτότυπου κειμένου, η οποία χρησιμοποιείται στο εδάφιο Πράξεις 5:30, είναι «απλώς ένας όρθιος πάσσαλος ή ξύλο στο οποίο οι Ρωμαίοι κάρφωναν εκείνους που αποκαλούνταν συνεπώς και σταυρωμένοι».*

Επίσης, η Γραφή συσχετίζει τη μέθοδο εκτέλεσης του Ιησού με έναν αρχαίο ισραηλιτικό νόμο. Ο νόμος όριζε: «Σε περίπτωση που βρεθεί σε κάποιον άνθρωπο αμαρτία που επισύρει την ποινή του θανάτου, και αυτός θανατωθεί, και τον κρεμάσεις πάνω σε ξύλο, . . . ο κρεμασμένος είναι κάτι καταραμένο από τον Θεό». (Δευτερονόμιο 21:22, 23) Αναφερόμενος σε αυτόν τον νόμο, ο Χριστιανός απόστολος Παύλος έγραψε ότι ο Ιησούς έγινε «κατάρα αντί για εμάς, επειδή είναι γραμμένο: “Καταραμένος είναι κάθε κρεμασμένος πάνω σε ξύλο”». (Γαλάτες 3:13) Με αυτόν τον τρόπο, ο Παύλος έδειξε ότι ο Ιησούς πέθανε πάνω σε ένα και μόνο κομμάτι ξύλο.

«Αυτόν και σκότωσαν, αφού τον κρέμασαν πάνω σε ξύλο».Πράξεις 10:39, Καινή Διαθήκη—Μεταγλώττιση, Εκδόσεις «Βίβλος».

Χρησιμοποιούσαν οι μαθητές του Ιησού τον σταυρό για να λατρεύουν τον Θεό ή ως σύμβολο της Χριστιανοσύνης;

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ

 

Η Γραφή πουθενά δεν αφήνει να εννοηθεί ότι οι πρώτοι Χριστιανοί χρησιμοποιούσαν τον σταυρό ως θρησκευτικό σύμβολο. Απεναντίας, αυτοί που χρησιμοποιούσαν το σχήμα του σταυρού για να συμβολίσουν τους δικούς τους θεούς ήταν οι Ρωμαίοι εκείνης της εποχής. Αργότερα, περίπου 300 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιησού, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος υιοθέτησε τον σταυρό ως έμβλημα των στρατευμάτων του, και έκτοτε ο σταυρός συνδέθηκε με τη «Χριστιανική» εκκλησία.

Θα χρησιμοποιούσαν οι μαθητές του Ιησού τον σταυρό στη λατρεία του αληθινού Θεού από τη στιγμή που οι ειδωλολάτρες τον χρησιμοποιούσαν στη λατρεία των δικών τους θεών; Κάθε άλλο! Εκείνοι γνώριζαν ότι ο Θεός αποδοκίμαζε από παλιά τη λατρεία στην οποία χρησιμοποιούνταν η «μορφή οποιουδήποτε συμβόλου», καθώς και ότι οι Χριστιανοί έπρεπε να “φεύγουν από την ειδωλολατρία”. (Δευτερονόμιο 4:15-19· 1 Κορινθίους 10:14) «Ο Θεός είναι Πνεύμα», αθέατος στα ανθρώπινα μάτια. Συνεπώς, οι πρώτοι Χριστιανοί δεν χρησιμοποιούσαν ορατά αντικείμενα και σύμβολα για να νιώσουν πιο κοντά στον Θεό. Τουναντίον, τον λάτρευαν «με πνεύμα», υπό την καθοδηγία του αόρατου αγίου του πνεύματος, και με «αλήθεια», σε αρμονία με το θέλημα του Θεού όπως αποκαλύπτεται στις Γραφές.Ιωάννης 4:24.

«Οι αληθινοί λάτρεις θα λατρεύουν τον Πατέρα με πνεύμα και αλήθεια».Ιωάννης 4:23.

Πώς θα πρέπει να δείχνουν οι Χριστιανοί τον σεβασμό τους για τον Ιησού Χριστό;

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

 

«Ήταν απόλυτα φυσικό και λογικό να καταστεί το όργανο της σωτηρίας αντικείμενο ιδιαίτερου σεβασμού και ευλάβειας. . . . Αυτός που λατρεύει εικόνες, λατρεύει το πρόσωπο που αντιπροσωπεύει η εικόνα».Η Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια (New Catholic Encyclopedia).

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ

 

Οι Χριστιανοί είναι υπόχρεοι στον Ιησού, επειδή ο θάνατός του καθιστά δυνατό να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους, να πλησιάσουν τον Θεό και να λάβουν αιώνια ζωή. (Ιωάννης 3:16· Εβραίους 10:19-22) Δεν ζητείται από αυτούς να δείχνουν τον σεβασμό τους για αυτό το δώρο επιδεικνύοντας κάποιο σύμβολο του Ιησού ή ομολογώντας απλώς την πίστη τους σε αυτόν. Άλλωστε, «η πίστη, αν δεν έχει έργα, είναι από μόνη της νεκρή». (Ιακώβου 2:17) Οι Χριστιανοί πρέπει να ασκούν την πίστη που έχουν στον Ιησού. Πώς;

«Η αγάπη την οποία έχει ο Χριστός μάς αναγκάζει», λέει η Γραφή, «επειδή αυτό κρίναμε: ότι ένας πέθανε για όλους . . . Εκείνοι που ζουν να μη ζουν πια για τον εαυτό τους αλλά για αυτόν που πέθανε για εκείνους και εγέρθηκε». (2 Κορινθίους 5:14, 15) Οι Χριστιανοί αναγκάζονται από την εξέχουσα πράξη αγάπης του Χριστού να προσαρμόσουν τη ζωή τους ώστε να ακολουθούν το παράδειγμά του. Με αυτόν τον τρόπο, τιμούν τον Ιησού με έναν πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο από ό,τι αν χρησιμοποιούσαν κάποιο θρησκευτικό σύμβολο.

«Αυτό είναι το θέλημα του Πατέρα μου, να έχει αιώνια ζωή όποιος βλέπει τον Γιο και ασκεί πίστη σε αυτόν».Ιωάννης 6:40.

 

Σταυρός
http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102017051

 

 


302017033_univ_lsr_lg.jpg

 


6102jr.jpg

 


 

jw-archive.org.jpg

 


 

 


890609826359.jpg

 


Link to comment
Share on other sites


  • Views 935
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Posted Images





×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.