Jump to content
The World News Media

Από Αξιωματικός των Ες‐Ες Υπηρέτης του Αληθινού Θεού


ARchiv@L

Recommended Posts

 • Moderator

Ήμουν αξιωματικός στα γερμανικά Ες-Ες, την επίλεκτη φρουρά του Χίτλερ, και υπηρετούσα στο κάστρο Βέβελσμπουργκ. Τον Απρίλιο του 1945, διατάχθηκα να εκτελέσω κάποιους κρατουμένους σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης εκεί κοντά. Επρόκειτο για Μάρτυρες του Ιεχωβά. Τα Ες-Ες απαιτούσαν τυφλή υπακοή στην εξουσία. Αυτό μου δημιούργησε ένα ηθικό δίλημμα. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ το 1922 σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία. Παρότι στην περιοχή κυριαρχούσε το Ρωμαιοκαθολικό στοιχείο, η οικογένειά μας ανήκε σε μια ομάδα Πιετιστών, ενός θρησκευτικού κινήματος που εμφανίστηκε το 17ο αιώνα. Το 1933, όταν ήμουν 11 χρονών, ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία στη Γερμανία. Λίγα χρόνια αργότερα, επειδή διέπρεπα τόσο στα μαθήματα όσο και στον αθλητισμό, επιλέχθηκα για να φοιτήσω σε μια ακαδημία κοντά στο Μαρίενμπουργκ, το σημερινό Μάλμπορκ της Πολωνίας. Εκεί, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μου, διαποτίστηκα από την εθνικοσοσιαλιστική, ή ναζιστική, ιδεολογία. Οι σπουδαστές διδάσκονταν την τιμή, την επιμέλεια, την πιστότητα, την υπακοή, το αίσθημα του καθήκοντος και τον ευλαβικό σεβασμό για τη γερμανική μας κληρονομιά.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και τα Ες-Ες

Όταν ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος το 1939, κατατάχθηκα στο τάγμα των Ες-Ες Λαϊμπσταντάρτε Άντολφ Χίτλερ, μια επίλεκτη στρατιωτική μονάδα, την οποία διοικούσε ο Χίτλερ αυτοπροσώπως. Αυτή παρείχε σωματοφύλακες για κυβερνητικούς αξιωματούχους και χρησιμοποιούνταν για ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Βρέθηκα σε μάχες στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Όταν ήμουν στη Βουλγαρία, παρακολούθησα μια λειτουργία την οποία τέλεσε κάποιος στρατιωτικός ιερέας. Τότε αναρωτήθηκα: “Άραγε κάνει και ο εχθρός τις ίδιες λειτουργίες; Ευλογεί ο Θεός τον πόλεμο; Υποστηρίζει κάποια παράταξη;”

Αργότερα, επιλέχθηκα να φοιτήσω στη Γιούνκερσούλε, μια ακαδημία για νεαρούς που προορίζονταν να γίνουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Έπειτα, αποσπάστηκα σε μια μονάδα η οποία φρουρούσε το αρχηγείο του Ράιχ στο Βερολίνο, όπου κάποια φορά είδα τον Χίτλερ να ουρλιάζει σε έναν υψηλά ιστάμενο πολιτικό μπροστά σε κόσμο. “Απαράδεκτη συμπεριφορά”, σκέφτηκα, αλλά δεν τόλμησα να το ξεστομίσω!

Στο Βερολίνο γνώρισα την Ίνγκε, που επίσης εργαζόταν στο αρχηγείο. Ενώ ετοιμαζόμασταν να παντρευτούμε, απροσδόκητα η μονάδα μου μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο ρωσικό μέτωπο—χωρίς επαρκή χειμερινό ιματισμό! Εμείς οι στρατιώτες δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτό που συνέβαινε, καθώς το χειμώνα του 1941-1942 η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου. Εκεί μου απονεμήθηκε για δεύτερη φορά ο Σιδηρούς Σταυρός. Αργότερα, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό, μεταφέρθηκα αεροπορικώς πίσω στη Γερμανία. Με την Ίνγκε παντρευτήκαμε το 1943.

Έπειτα μετατέθηκα στο αρχηγείο του Χίτλερ στο Ομπερζάλτσμπεργκ, στα βουνά της Βαυαρίας. Εκεί βρισκόταν και ο Χάινριχ Χίμλερ, ο επικεφαλής των Ες-Ες, ο οποίος κανόνισε να με φροντίζει ο προσωπικός του μασέρ και γιατρός, ο Φέλιξ Κέρστεν. Αργότερα έμαθα ότι ο Κέρστεν είχε ένα κτήμα, το Χαρτσβάλντε, κοντά στο Βερολίνο. Προς το τέλος του πολέμου, ζήτησε από τον Χίμλερ να επιτρέψει σε Μάρτυρες του Ιεχωβά από κάποιο κοντινό στρατόπεδο συγκέντρωσης να εργαστούν εκεί. Ο Χίμλερ συμφώνησε, και ο Κέρστεν τούς φέρθηκε με σεβασμό. Μια Μάρτυρας του Ιεχωβά η οποία εργαζόταν για τον Κέρστεν στη Σουηδία έβαζε κάθε φορά στη βαλίτσα του μια Σκοπιά για τους Μάρτυρες στη Γερμανία.*

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά Μπαίνουν στη Ζωή Μου

Στα τέλη του 1944, ο Χίμλερ με διόρισε προσωπικό υπασπιστή ενός στρατηγού των Ες-Ες ο οποίος ήταν διοικητής του κάστρου Βέβελσμπουργκ, ενός οχυρού 400 ετών κοντά στην πόλη Πάντερμπορν. Ο Χίμλερ σκόπευε να μετατρέψει το Βέβελσμπουργκ σε ναό της ιδεολογίας των Ες-Ες. Κοντά στο οχυρό βρισκόταν το μικρό στρατόπεδο συγκέντρωσης Νιντερχάγκεν, το οποίο στέγαζε μια ιδιαίτερη κατηγορία κρατουμένων—τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι αποκαλούνταν και Σπουδαστές της Γραφής.

Ένας κρατούμενος ονόματι Ερνστ Σπεχτ ήρθε αρκετές φορές να μου κάνει κάποιες θεραπείες. «Καλημέρα σας, κύριε», έλεγε όταν με έβλεπε.

Κάποια μέρα τον ρώτησα αυστηρά: «Γιατί δεν λες “Χάιλ Χίτλερ!”;»

Εκείνος απάντησε διακριτικά: «Μεγαλώσατε σε Χριστιανική οικογένεια;»

«Ναι. Μεγάλωσα ως Πιετιστής».

«Τότε θα ξέρετε ότι η Αγία Γραφή υπόσχεται πως η σωτηρία (χάιλ, στη γερμανική) έρχεται μόνο μέσω ενός προσώπου, του Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω “Χάιλ Χίτλερ!”»

Κατάπληκτος και συνάμα εντυπωσιασμένος, τον ρώτησα: «Γιατί είσαι εδώ;»

«Είμαι Σπουδαστής της Γραφής», απάντησε.

Οι συζητήσεις με τον Ερνστ και με έναν άλλον Μάρτυρα, τον Έριχ Νικολάιτσιγκ, ο οποίος εργαζόταν ως κουρέας, άγγιξαν την καρδιά μου. Αλλά αυτού του είδους οι συζητήσεις απαγορεύονταν, και ο διοικητής μου με διέταξε να σταματήσω. Παρ’ όλα αυτά, πίστευα ότι αν κάθε άνθρωπος στη Γερμανία—μια αποκαλούμενη Χριστιανική χώρα με εκατομμύρια θρησκευόμενους—συμπεριφερόταν όπως οι Μάρτυρες, δεν θα είχε γίνει πόλεμος. “Να τους θαυμάζουν έπρεπε, όχι να τους διώκουν”, σκεφτόμουν.

Εκείνο το διάστημα, μια χήρα τηλεφώνησε σε αλλόφρονα κατάσταση και ζήτησε μεταφορικό μέσο για το γιο της, ο οποίος χρειαζόταν επειγόντως εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Έδωσα αμέσως εντολή για τη μεταφορά του, αλλά ο διοικητής μου ανακάλεσε την εντολή. Γιατί; Επειδή ο σύζυγος εκείνης της γυναίκας είχε εκτελεστεί ως μέλος της ομάδας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Χίτλερ τον Ιούλιο του 1944. Το παιδί πέθανε, και εγώ δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα για να το βοηθήσω. Αυτό το περιστατικό βαραίνει τη συνείδησή μου μέχρι σήμερα.

Παρότι δεν ήμουν ούτε 25 χρονών, άρχισα να βλέπω τη ζωή όπως πραγματικά είναι—όχι όπως την παρουσίαζε η ναζιστική προπαγάνδα. Ταυτόχρονα, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι διδασκαλίες τους κέρδιζαν ολοένα και περισσότερο το θαυμασμό μου. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής μου.

Τον Απρίλιο του 1945, καθώς τα Συμμαχικά στρατεύματα πλησίαζαν, ο διοικητής μου έσπευσε να φύγει από το Βέβελσμπουργκ. Έπειτα κατέφθασε μια μονάδα με εντολές από τον Χίμλερ να καταστρέψουμε το οχυρό και να σκοτώσουμε τους φυλακισμένους. Ο διοικητής του κοντινού στρατοπέδου συγκέντρωσης μου έδωσε έναν κατάλογο των κρατουμένων που έπρεπε να εκτελεστούν—όλους τους Μάρτυρες. Γιατί; Είχε ακουστεί ότι αυτοί ήξεραν πού βρίσκονταν κάποια πολύτιμα έργα τέχνης που είχε αρπάξει το Τρίτο Ράιχ και τα οποία ήταν προφανώς κρυμμένα σε ορισμένα από τα κτίρια. Αυτό το μυστικό δεν έπρεπε να διαρρεύσει! Τι θα έκανα, λοιπόν, εγώ με την εντολή εκτέλεσης;

Πλησίασα το διοικητή του στρατοπέδου και είπα: «Τα αμερικανικά στρατεύματα έρχονται. Δεν νομίζετε ότι είναι καλύτερα να φύγετε εσείς και οι άντρες σας;» Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να τον πείσω! Και τότε έκανα το αδιανόητο για έναν αξιωματικό των Ες-Ες—παρήκουσα διαταγή, και οι Μάρτυρες έζησαν.

Τιμή μου να Είμαι Αδελφός Τους

Μετά τον πόλεμο, η Ίνγκε και εγώ ήρθαμε σε επαφή με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και αρχίσαμε να κάνουμε επισταμένη μελέτη της Γραφής. Μας βοήθησε μια από αυτούς ονόματι Αουγκούστε, καθώς και άλλα άτομα. Οι τραυματισμοί μου από τον πόλεμο και η σκληρή μεταπολεμική περίοδος έκαναν τη ζωή δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, αφιερωθήκαμε στον Ιεχωβά και βαφτιστήκαμε—εγώ το 1948, η Ίνγκε το 1949.

Κάποια φορά τη δεκαετία του 1950, αρκετοί Μάρτυρες οι οποίοι στη διάρκεια του πολέμου βρίσκονταν στο Βέβελσμπουργκ διευθέτησαν να ξανασυναντηθούν εκεί. Μεταξύ αυτών ήταν ο Ερνστ Σπεχτ, ο Έριχ Νικολάιτσιγκ και ένας άλλος πιστός κρατούμενος, ο Μαξ Χόλβεγκ. Το θεωρώ μεγάλη μου τιμή να αποκαλούμαι αδελφός τους, διότι αυτοί οι θαρραλέοι άνθρωποι του Θεού διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να μου δώσουν μαρτυρία. Στη συνάντηση αυτή ήταν και η Μάρτα Νίμαν, η οποία είχε διατελέσει γραμματέας στο Βέβελσμπουργκ. Είχε και εκείνη εντυπωσιαστεί βαθιά από τη διαγωγή των Μαρτύρων και είχε αφιερωθεί στον Ιεχωβά.

Κοιτώντας στο παρελθόν, βλέπω πάμπολλες αποδείξεις ότι «ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στην εξουσία του [Σατανά του Διαβόλου]»—κάτι που δεν αντιλαμβανόμουν ως αφελής, ιδεαλιστής νεαρός. (1 Ιωάννη 5:19) Βλέπω επίσης καθαρά την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να υπηρετεί κάποιος τυραννικά καθεστώτα σαν του Χίτλερ και στο να υπηρετεί τον Ιεχωβά. Αυτά τα καθεστώτα απαιτούν τυφλή υπακοή, ενώ ο Ιεχωβά θέλει να τον υπηρετούμε από αγάπη που βασίζεται σε ακριβή γνώση της προσωπικότητάς του και των σκοπών του όπως αποκαλύπτονται στην Αγία Γραφή. (Λουκάς 10:27· Ιωάννης 17:3) Ναι, τον Ιεχωβά θα υπηρετώ όσο ζω!

[Υποσημείωση]

Βλέπε Σκοπιά 1 Οκτωβρίου 1972, σελίδα 591.

[Εικόνα στη σελίδα 19]

Η φωτογραφία του γάμου μας, Φεβρουάριος 1943

[Εικόνα στη σελίδα 19]

Το κάστρο Βέβελσμπουργκ προοριζόταν για ιδεολογικό κέντρο των Ες-Ες

[Εικόνα στη σελίδα 20]

Με τη σύζυγό μου, την Ίνγκε, σήμερα

 


 


Αφήγηση από τον Γκότλιπ Μπέρνχαρτ
http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102010048
*** g 2/10 p. 18 ***
From SS Officer to Servant of the True God
 


 

 

Link to comment
Share on other sites


 • Views 586
 • Replies 0
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

 • Recently Browsing

  • No registered users viewing this page.
 • Popular Contributors

 • Topics

 • Posts

  • I’m looking for a discount code on a 2,000 watt ultraviolet deck mounted laser for my boat.
  • Let me know if these coupons help any of you out and I'll keep posting them ....  (and if there are specific categories you are looking for so I can focus on those)
  • I thought I would share these codes with y'all as way to share discounts and also help support the site at the same time. Enjoy! A couple good Cyber Monday deals as well... (discounted price on the website) Pet Food & Supplies Save 70.0% on select products from CIESMSI with promo code 70RC1IXK, through 11/30 while supplies last. Save 65.0% on select products from SEAPANHE with promo code 65VJBNKN, through 11/30 while supplies last. Save 70.0% on select products from Heatigo with promo code 70ODSIH1, through 11/26 while supplies last. Save 50.0% on select products from uahpet with promo code 50ROHW23, through 11/27 while supplies last. Save 50.0% on select products from LRHINETAR with promo code 50Z2UBPP, through 12/5 while supplies last. Save 70.0% on select products from Pet Prime with promo code 70V3NIOB, through 11/27 while supplies last. Save 50.0% on select products from Bistup with promo code 50HH9BBZ, through 12/3 while supplies last. Save 5.0% on select products from orientfire with promo code 056HQQBY, through 11/26 while supplies last. Save 65.0% on select products from SEAPANHE with promo code 65QFJYQH, through 11/30 while supplies last. Save 70.0% on select products from Heatigo with promo code 70JAIE3C, through 11/26 while supplies last. Major Appliances Save 75.0% on select products from kamm with promo code 75V6POLY, through 11/29 while supplies last. Save 50.0% on select products from Generic with promo code 507F5O2I, through 12/2 while supplies last. Save 45.0% on select products from YocTuner with promo code 45ZETJEY, through 11/29 while supplies last. Save 50.0% on select products from eSeedy with promo code 50HK4PKK, through 11/29 while supplies last. Jewelry Save 80.0% on select products from KANDQOTZ with promo code 806KOB1F, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from KANDQOTZ with promo code 806KOB1F, through 11/26 while supplies last. Clothing & Accessories Save 80.0% on select products from KANDQOTZ with promo code 80G792B4, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from KANDQOTZ with promo code 80ODRKGZ, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from KANDQOTZ with promo code 80BR3C6C, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from KANDQOTZ with promo code 804V7IPJ, through 11/26 while supplies last. Patio, Lawn & Garden Save 20.0% on select products from Gifunes with promo code 209BPKDJ, through 11/30 while supplies last. Save 40.0% on select products from Gifunes with promo code 40RQ7X76, through 11/30 while supplies last. Save 50.0% on select products from Senjoo with promo code 5048ECCT, through 11/30 while supplies last. Save 50.0% on select products from JUNQIU US with promo code 50EEJ2BJ, through 11/30 while supplies last. Save 50.0% on select products from MOISO with promo code 50E19UFO, through 12/1 while supplies last. Save 50.0% on select products from MOISO with promo code 506QOQPP, through 12/1 while supplies last. Save 80.0% on select products from OKP Life with promo code 80LT1VBQ, through 11/28 while supplies last. Save 50.0% on select products from MOISO with promo code 50NYCDNI, through 12/2 while supplies last. Save 20.0% on select products from CORTUNARIO with promo code 20FJEXRZ, through 11/27 while supplies last. Save 50.0% on select products from Smarimple with promo code 504W38AZ, through 11/30 while supplies last. Save 20.0% on select products from CORTUNARIO with promo code 20FJEXRZ, through 11/27 while supplies last. Save 50.0% on select products from Smarimple with promo code 504W38AZ, through 11/30 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 805BTN4V, through 11/26 while supplies last. Save 70.0% on select products from JUNQIU US with promo code 70SEB2N5, through 11/30 while supplies last. Save 55.0% on select products from Upinmoer with promo code 55XZNXQY, through 11/28 while supplies last. Save 55.0% on select products from Upinmoer with promo code 55K8X5YN, through 11/28 while supplies last. Save 55.0% on select products from Upinmoer with promo code 55CLOKLL, through 11/28 while supplies last. Save 80.0% on select products from KANDQOTZ with promo code 80TAQY4Z, through 11/26 while supplies last. Arts, Crafts & Sewing Save 70.0% on select products from Andubeka with promo code 7086XXN2, through 11/30 while supplies last. Cell Phones & Accessories Save 40.0% on select products from INFUOAP with promo code 402CKKEC, through 11/30 while supplies last. Save 50.0% on select products from hilt with promo code 50R714N1, through 11/29 while supplies last. Save 80.0% on select products from hilt with promo code 80SK2BNR, through 11/29 while supplies last. Save 50.0% on select products from fyer with promo code 50H28QJH, through 11/29 while supplies last. Save 80.0% on select products from hilt with promo code 801VVQKP, through 11/29 while supplies last. Save 50.0% on select products from fyer with promo code 50JQSO59, through 11/29 while supplies last. Save 50.0% on select products from fyer with promo code 507USYR5, through 11/29 while supplies last. Kitchen & Dining Save 55.0% on select products from JUNQIU US with promo code 55377LZX, through 11/30 while supplies last. Save 50.0% on select products from Vevins with promo code 50MH42BB, through 11/26 while supplies last. Save 40.0% on select products from Migecon with promo code 40YNEJLZ, through 11/27 while supplies last. Save 15.0% on select products from Migecon with promo code 152OZ41E, through 11/26 while supplies last. Save 15.0% on select products from Migecon with promo code 156LNCX4, through 11/26 while supplies last. Save 15.0% on select products from Migecon with promo code 15T8AHB8, through 11/26 while supplies last. Computers, Tablets & Components Save 70.0% on select products from Barmuda with promo code 70SFYQY2, through 11/30 while supplies last. Home Improvement Save 70.0% on select products from Barmuda with promo code 70IEDNFY, through 11/30 while supplies last. Save 57.0% on select products from Mersper with promo code 57M8AOJ4, through 12/10 while supplies last. Save 65.0% on select products from Wstan with promo code 65TFVYUK, through 12/10 while supplies last. Save 68.0% on select products from Wstan with promo code 68H8FOSP, through 12/10 while supplies last. Save 68.0% on select products from MATEPLUS with promo code 68ILTENN, through 12/10 while supplies last. Toys & Games Save 50.0% on select products from PANSHAN with promo code 501M1GW5, through 12/1 while supplies last. Save 70.0% on select products from DoDoeleph with promo code 705ZT6NH, through 11/26 while supplies last. Save 30.0% on select products from Monlekids with promo code 30XMJQ9D, through 11/26 while supplies last. Save 50.0% on select products from Conzy with promo code 50C73LR6, through 11/28 while supplies last. Office & School Supplies Save 50.0% on select products from HOMYHOME with promo code 50W2HU2L, through 12/1 while supplies last. Miscellaneous Save 55.0% on select products from YOLAKIS with promo code 55J8ZC1N, through 12/10 while supplies last. Save 20.0% on select products from UNROEVS with promo code 20PB2XE7, through 11/26 while supplies last. Save 20.0% on select products from UNROEVS with promo code 20PB2XE7, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 805JHYB7, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 805JHYB7, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 809RB8HI, through 11/26 while supplies last. Save 15.0% on select products from LovoIn with promo code 156CF1XM, through 11/30 while supplies last. Beauty & Grooming Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 80RA3NTV, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 80JUX62T, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 80E18BV7, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 805LP9C1, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 808KLV5H, through 11/26 while supplies last. Save 75.0% on select products from frubo with promo code 75EU3BLC, through 11/29 while supplies last. Electronic Components & Home Audio Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 80GX2O6F, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 80AHHQW2, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 806H4X7J, through 11/26 while supplies last. Health & Household Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 80XM6TBI, through 11/26 while supplies last. Automotive Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 809ISIRH, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 80AFRM6G, through 11/26 while supplies last. Save 80.0% on select products from ASKAWTE with promo code 80O92HNO, through 11/26 while supplies last.  
 • Members

  • Pudgy

   Pudgy 2,028

   Member
   Joined:
   Last active:
 • Recent Status Updates

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   65.2k
  • Total Posts
   155.5k
 • Member Statistics

  • Total Members
   17,609
  • Most Online
   1,592

  Newest Member
  DARLENE2022
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.