Jump to content
The World News Media

Παράνομοι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ; (;!)


ARchiv@L

Recommended Posts

  • Moderator

Η Ρωσία κηρύσσει παράνομους τους Μάρτυρες του Ιεχωβά

 

image.png

Από τις 24 Μαρτίου 2017 στην Ρωσία απαγορεύεται επίσημα να ανήκεις στην εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Πιο συγκεκριμένα απαγορεύτηκε η  δράση της οργάνωσης «Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στην Ρωσία» από το ρωσικό ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Η απαγόρευση αποφασίστηκε βάση του «νόμου περί εξτρεμιστικής δραστηριότητας» που αποτελεί επίσημο νόμο του κράτους από το 2002.

Ο νόμος αυτός ορίζει πως το ρωσικό κράτος αλλά και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν το δικαίωμα να  απαγορεύσουν την δράση ατόμων ή επίσημων ομάδων (στο επίσημο κείμενο αναφέρονται ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) που προβαίνουν σε πράξεις ή δημόσια ρητορική και διακίνηση ιδεών με «εξτρεμιστικό περιεχόμενο». Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ρωσία μια ομάδα κοινωνικής δράσης ανεξαρτήτως περιεχομένου μπορεί να δηλωθεί μόνο είτε ως πολιτικό κόμμα (να κατεβαίνει στις εκλογές) είτε ως ΜΚΟ (να μην κατεβαίνει στις εκλογές) .

Ο «νόμος περί εξτρεμιστικής δραστηριότητας» προβλέπει βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες όπως φυλακίσεις άνω  των 10 ετών , κατάσχεση περιουσιών, στέρηση άδειας εργασίας, απομάκρυνση από τον τόπο κατοικίας (εξορία) και απελάσεις. Η θέσπιση του αρχικά υποτίθεται ότι στόχευε τις νεοναζιστικές οργανώσεις που μετά την πτώση του Κομμουνισμού άρχισαν να ξεφυτρώνουν πιο γρήγορα και από τα μανιτάρια στη βροχή. Με δεδομένο πως η Ρωσία έχει τους περισσότερους νεοναζί σε όλο τον πλανήτη τόσο σε ποσοστό όσο και σε απόλυτους αριθμούς (υπολογίζονται περίπου σε τέσσερα εκατομμύρια μόνο οι δηλωμένοι και επίσημα οργανωμένοι) ένας τέτοιος νόμος φαίνεται καθόλα σωστός και δίκαιος. Μόνο που στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο  «νόμος περί εξτρεμιστικής δραστηριότητας» επικεντρώνει στις μεθόδους και πράξεις εξτρεμισμού αλλά πουθενά δεν διασαφηνίζει ποιες ιδεολογίες, στόχοι ή πεποιθήσεις  θεωρούνται εξτρεμιστικές. Το αποτέλεσμα είναι πως από την στιγμή που ψηφίστηκε μέχρι σήμερα έχουν διωχθεί βάση αυτού ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, αναρχικοί, κομμουνιστές, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, οργανώσεις εθνικών μειονοτήτων και καλλιτέχνες (χαρακτηριστική η περίπτωση των Pussy Riot)  . Αντιθέτως οι νεοναζιστικές οργανώσεις καταγράφονται ως «πατριωτικές» και λειτουργούν με τις ευλογίες του κράτους ενώ η παραβατικές δραστηριότητες των μελών τους (από ξυλοδαρμούς και βανδαλισμούς μέχρι βομβιστικές ενέργειες και δολοφονίες) δικάζονται βάση του «νόμου περί χουλιγκανισμού» και τιμωρούνται με ελάχιστες ποινές.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη ρωσική κυβέρνηση να θέσει εκτός νόμου τους Μάρτυρες του Ιεχωβά; Μπορεί το κυρίαρχο δόγμα στην Ρωσία να είναι η Ορθοδοξία ωστόσο σε όλη την επικράτεια υπάρχουν πολλές θρησκευτικές μειονότητες (προτεστάντες, καθολικοί, μουσουλμάνοι κλπ) που νομικά δεν έχουν ενοχληθεί ποτέ παρά την όποια κοινωνική περιθωριοποίηση τους. Η απάντηση είναι το ότι το συγκεκριμένο θρησκευτικό ρεύμα εκτός από το μεταφυσικό του σκέλος έχει και κάποιες καθαρά κοινωνικές και πολιτικές αρχές.

 

admin-jws-russia.jpg

Φωτογραφία: Το διοικητικό κέντρο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Αγ. Πετρούπολη

Στην φιλοσοφία τους υπάρχει μόνο ο Θεός (Ιεχωβά) και ο άνθρωπος. Η ζωή και η ελευθερία είναι δώρα του Θεού στον άνθρωπο.  Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να αποφασίσει ο ίδιος αν θα υπηρετήσει ή όχι τον Θεό χωρίς να επηρεάζεται η απόφαση του από οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα και καταναγκασμό. Από την στιγμή όμως που θα επιλέξει να υπηρετήσει τον Θεό πρέπει να το κάνει ολόψυχα σεβόμενος την ελευθερία και την ζωή των άλλων ανθρώπων στην καθημερινότητα του αρνούμενος οποιοδήποτε θεσμό καταπατάει αυτές τις δύο αξίες.  Πιο συγκεκριμένα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά :

  •  Αρνούνται να χαιρετήσουν την εθνική σημαία ή να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο

  • Αρνούνται να καταταχθούν σε οποιονδήποτε σε στρατό για οποιονδήποτε λόγο

  • Αρνούνται να συμμετάσχουν σε πολιτικές, ακόμη και σε δημοκρατικές, διαδικασίες

  • Αρνούνται να καταλάβουν πολιτικά αξιώματα

Όλα αυτά έγιναν η αιτία να διωχθούν από όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα κάθε χώρας με των μεγαλύτερο διωγμό τους να χει λάβει χώρα από το Ναζιστικό Καθεστώς της Γερμανίας. Ακόμα και δημοκρατικά καθεστώτα έχουν προβεί σε διώξεις τους.  Ενδεικτικά στην Ελλάδα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν ημι-παράνομοι μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ταυτόχρονα καθώς η φιλοσοφία των Μαρτύρων του Ιεχωβά εστιάζει στην προσωπική ελευθερία και την ατομική βούληση  η παρουσία των κοινοτήτων τους ειδικά στην δυτική Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική έχει συμβάλει στην διεύρυνση των κοινωνικών ελευθεριών σε πολλές καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες και στην προώθηση δημοκρατικότερων νόμων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αντιστάθηκαν για χρόνια σθεναρά στις διακρίσεις κατά των Αφροαμερικάνων ενώ μια σειρά από δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στην κοινότητα τους και το Καναδικό κράτος οδήγησε στην αναθεώρηση του Καναδικού Συντάγματος επί το δημοκρατικότερο.

Επιστρέφοντας στο σήμερα με δεδομένα τα παραπάνω μάλλον δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η δίωξη τους από το ρωσικό κράτος. Εκτός από την επιρροή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι πραγματικά παντοδύναμη και συγκυβερνά , η Ρωσία είναι μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση άμεσης ή έμμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης σε πολλά σημεία του πλανήτη (Ουκρανία, Συρία κλπ). Ακόμα οι σχέσεις τις με τα γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη και το ΝΑΤΟ δείχνουν να οξύνονται  επικίνδυνα.

Ο μόνος τρόπος να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ανταγωνισμό είναι η εδραίωση της  πίστης του ρωσικού λαού στους κυβερνώντες του και η επίτευξη της πολιτικής και πολιτιστικής ομοιογένειας του, τόσο με κοσμικά μέσα (κρατική καταστολή, στρατικοποίηση, εθνικισμός) όσο και με μεταφυσικά (Ορθοδοξία). Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν τη ιδιότητα να τα αμφισβητούν και τα δύο. Σαν θρησκευτική πίστη απορρίπτουν το παραδοσιακό Χριστιανισμό ενώ σε επίπεδο κοινωνικής πρακτικής αρνούνται να υπακούσουν στο Κράτος όταν παραβιάζει ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες ή απειλεί τη ζωή των πολιτών ή ανθρώπων άλλων εθνών.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έρχονται να προστεθούν σε μια αλυσίδα διώξεων που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στη Ρωσία. Όπως μας έχει δείξει η ιστορία οι διώξεις αυτές θα διευρύνονται και θα γίνονται σκληρότερες όσο οι οικονομικές συνθήκες  χειροτερεύουν και οι κάθε είδους φανατισμοί γιγαντώνονται. Οι μόνοι που θα βγουν ωφελημένοι θα είναι οι ισχυροί της εξουσίας που θα καταφέρουν να επιβάλλουν το οποιοδήποτε σχέδιο τους για ένα μικρό ή μεγάλο Ολοκαύτωμα  στο όνομα είτε της εθνικής ανωτερότητας , είτε της θρησκευτικής πίστης που πάντα ζητούν μια Τελική Λύση για να εδραιωθούν.

image.jpg

 

 

Παράνομοι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ; (;!)

http://www.maxmag.gr/epikairotita/diethnis-epikairotita/rosia-kiryssi-paranomous-tous-martyres-tou-iechova/
 

 

 

Link to comment
Share on other sites


  • Views 443
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic





×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.