Jump to content
The World News Media

Γιατί η δίωξη πρέπει να μας ανησυχεί


ARchiv@L

Recommended Posts

  • Moderator

Γιατί η δίωξη του Πούτιν στους Μάρτυρες του Ιεχωβά πρέπει να μας ανησυχεί
Andrew Brown

Η βάρβαρη μεταχείριση αυτής της μικρής, αποφασιστικά μη βίαιης θρησκευτικής ομάδας είναι απεχθής μαρτυρία της αδίστακτου του αυταρχικού καθεστώτος της Ρωσίας

Ο καθένας παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και κατέσχεσε όλη την περιουσία του ομίλου. Ήμασταν πολύ απασχολημένοι να ανησυχούμε για το φασισμό στη Γαλλία ή για τον πόλεμο στην Κορέα. Αλλά ήταν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα κατά της αρχής της ελευθερίας των πεποιθήσεων. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θεωρούνται ως ελαφρώς γελοίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν περίεργες πεποιθήσεις για το αίμα και ένα ελαφρώς ανθυγιεινό ενδιαφέρον στο τέλος του κόσμου και αυτό είναι το τέλος όσων γνωρίζουν οι περισσότεροι, αν ξέρουν τίποτα.

Ένα πιο σημαντικό δόγμα της πίστης τους είναι η άρνησή τους για στρατιωτική θητεία. Αρνούνται την στρατολόγηση και ακόμη και τη μη βίαιη «πολεμική εργασία». Αυτή η στάση τους οδήγησε σε διωγμό σε όλες σχεδόν τις χώρες που πολεμούσαν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Φυλακίστηκαν στη Βρετανία και στις ΗΠΑ και διώκονται κατάφωρα κάτω από τον Χίτλερ: μέχρι το τέλος του πολέμου οι μισοί Μάρτυρες στη Γερμανία βρίσκονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ένα τέταρτο από αυτούς είχαν πεθάνει.

Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό ρεκόρ μη βίαιου πεισματισμού. Τους κάνει για τους πιο αποφασιστικά αβλαβείς φονταμενταλιστές στον κόσμο σήμερα. Στη Ρωσία, όμως, αντιμετωπίστηκαν σχεδόν σαν να ήταν βίαιοι φονταμενταλιστές από τουλάχιστον το 2004 . Οι χώροι συνάντησής τους, γνωστοί ως Βασιλικές Αίθουσες, έχουν επιδρομηθεί. Τα μέλη έχουν φυλακιστεί επειδή αρνήθηκαν τη στρατιωτική θητεία, και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εναχθεί για να τους κηρύξει εξτρεμιστική οργάνωση.

Αν το διάταγμα της περασμένης εβδομάδας δεν ανατραπεί σε έφεση, αυτοί οι άνθρωποι θα χάσουν τις Βασιλικές Αίθουσες. Το κεντρικό, συντονιστικό αρχηγείο θα ληφθεί επίσης από το κράτος και τεράστιες ποσότητες λογοτεχνίας που θεωρούνται «εξτρεμιστικές», όπως η μετάφραση των Βίβλων των Βίβλων και ακόμη και σε μια προηγούμενη επιδρομή, ένα βιβλίο εικόνων ιστοριών της Βίβλου για παιδιά χωρίς λόγια καθόλου.

Οι Μάρτυρες την κατηγορούν για την αναζωπύρωση της εξουσίας και της εξουσίας της ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία έχει ακμάσει κάτω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ταυτόχρονα αναβίωσε την ιστορική της υποψία και, όπου είναι δυνατόν, τη δίωξη των προτεσταντικών και καθολικών εκκλησιών. Οι Μάρτυρες, όπως η προτεσταντική αίρεση που αποκλίνει περισσότερο από τις αξίες της κοινωνίας γύρω από αυτήν, έχουν παρενοχληθεί περισσότερο από τους Βαπτιστές. Σύμφωνα με το Φόρουμ 18 , ένας οργανισμός που παρακολουθεί τη θρησκευτική ελευθερία στη Ρωσία και στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, η μόνη άλλη ομάδα που επιδιώχθηκε με αυτόν τον τρόπο είναι μια σουνιτική αίρεση που ίσως δεν υπάρχει.

Η εξάπλωση και η επιβίωση των Μαρτύρων τον τελευταίο αιώνα δείχνει δύο κεντρικά χαρακτηριστικά της θρησκευτικής πίστης: κρατούνται αρκετά δυνατά, μπορούν να γίνουν πιο πολύτιμα από τη ζωή στους πιστούς. Και η δύναμή του δεν έχει απλή σχέση με την αξιοπιστία του στους απίστους. Σε αντίθετη περίπτωση, η περιφρόνηση και η εχθρότητα των ξένων ατόμων τείνει να ενισχύσει τη θέρμη και τη συνοχή της διωκόμενης ομάδας. Υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 8 εκατομμύρια μάρτυρες διεθνώς και περισσότεροι από 170.000 στη Ρωσία .

Η δίωξή τους σε όλο τον κόσμο είναι μια φρικτή απόδειξη για την ευχαρίστηση που έχουμε για τον εκφοβισμό μικρών, ξένων και ανυπεράσπιστων ομάδων. Στη Ρωσία, αποτελεί ακόμη μια μαρτυρία για την αδίστακτη και βάναυση ατιμωρησία του καθεστώτος του Πούτιν. Όλα τα αυταρχικά καθεστώτα απειλούν τις μειονοτικές θρησκείες, ίσως επειδή οι θρησκευτικές ομάδες είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους να φανταστούμε έναν κόσμο που μπορεί να είναι διαφορετικός.

Η ανεκτικότητα είναι μια καθυστερημένη και ίσως αφύσικη εξέλιξη στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά αυτή αυξάνει μόνο την αξία της. Η ελευθερία της θρησκείας σημαίνει ελευθερία να είναι λάθος ή δεν σημαίνει τίποτα. Και στην περίπτωση των Μαρτύρων, με την εκπληκτική τους επίμονη υπομονή ενάντια στη δίωξη, μπορούμε να δούμε πως πραγματικά το περιεχόμενο των πεποιθήσεών τους δεν πρέπει και δεν πρέπει να επηρεάσει το δικαίωμά τους να τους κρατήσει.

Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος της ανησυχίας για τη Ρωσία του Πούτιν επικεντρώνεται στη συμπεριφορά του στο εξωτερικό, η απόπειρα καταστολής των μαρτύρων δείχνει πόση ζημιά μπορεί να κάνει στα σύνορά του.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/apr/25/jehovahs-witnesses-russia-putin-persecution
 

brown.jpg

Link to comment
Share on other sites


  • Views 534
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images





×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.