Jump to content
The World News Media

Πάσχα ή Ανάμνηση— ;;


ARchiv@L

Recommended Posts

 • Moderator

502015703_univ_pnr_lg.jpg

Πάσχα ή Ανάμνηση—Τι Πρέπει να Γιορτάσετε;

ΚΑΘΩΣ θα γλυκοχαράζει στον ορίζοντα στις 14 Απριλίου, εκατομμύρια άτομα θα υποδέχονται την πιο άγια ημέρα του χρόνου—το Πάσχα. Κάποτε, αυτό το όνομα αφορούσε μια περίοδο διάρκειας 120 ημερών που περιλάμβανε εορτασμούς και νηστείες, η οποία άρχιζε με τη γιορτή Σεπτουαγκέσιμα και τελείωνε με την Ημέρα της Τριάδας. Σήμερα, αυτό το όνομα αφορά την ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού—την Κυριακή του Πάσχα.

Ωστόσο, κάποιο βράδυ της προηγούμενης εβδομάδας, εκατομμύρια άλλα άτομα θα συναθροιστούν για να γιορτάσουν την Ανάμνηση του θανάτου του Χριστού, η οποία είναι γνωστή και ως το Δείπνο του Κυρίου. Αυτή είναι μια γιορτή την οποία θέσπισε ο ίδιος ο Ιησούς την τελευταία νύχτα που πέρασε στη γη. Τότε είπε στους μαθητές του: «Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου».—Λουκάς 22:19.

Τι από τα δύο πρέπει να γιορτάσετε;

Η Προέλευση του Πάσχα

Η λέξη «Ίστερ», η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για να προσδιορίσει τη γιορτή  του Πάσχα, δεν υπάρχει στην Αγία Γραφή. Το βιβλίο Άγιες Ημέρες και Γιορτές του Μεσαίωνα (Medieval Holidays and Festivals) μας λέει ότι «η γιορτή πήρε το όνομά της από την ειδωλολατρική Θεά της Αυγής και της Άνοιξης, την Όστερ». Ποια ήταν αυτή η θεά; «Η Όστερ ήταν εκείνη που, σύμφωνα με το μύθο, άνοιξε τις πύλες της Βαλχάλας για να υποδεχτεί τον Μπάλντουρ, ο οποίος ονομαζόταν Λευκός Θεός, επειδή ήταν αγνός, και ο οποίος ονομαζόταν επίσης Θεός Ήλιος, επειδή το μέτωπό του εξέπεμπε φως στους ανθρώπους», απαντάει Το Αμερικανικό Εορτολόγιο (The American Book of Days). Το ίδιο έντυπο προσθέτει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, στις πρώτες ημέρες της, η Εκκλησία υιοθέτησε τα παλαιά ειδωλολατρικά έθιμα, προσδίδοντάς τους Χριστιανική σημασία. Εφόσον η γιορτή που γινόταν προς τιμήν της Όστερ σχετιζόταν με την ανανέωση της ζωής την άνοιξη, ήταν εύκολο να τη μετατρέψουν σε γιορτή της ανάστασης του Ιησού, του οποίου το ευαγγέλιο κήρυτταν».

Αυτή η αποδοχή εξηγεί το πώς εμφανίστηκαν σε ορισμένες χώρες τα έθιμα του Πάσχα, όπως είναι τα πασχαλινά αβγά, το πασχαλινό κουνέλι και τα ζεστά κουλούρια με το σχήμα του σταυρού. Σχετικά με το έθιμο της παρασκευής ζεστών κουλουριών «που έχουν το σχήμα του . . . σταυρού στη ροδοκόκκινη επιφάνειά τους», το βιβλίο Το Πάσχα και τα Έθιμά Του (Easter and Its Customs) δηλώνει: «Ο σταυρός ήταν ειδωλολατρικό σύμβολο πολύ προτού αποκτήσει την αιώνια σημασία που του προσέδωσαν τα γεγονότα της πρώτης Μεγάλης Παρασκευής, και στους προχριστιανικούς χρόνους μερικές φορές το ψωμί και τα γλυκίσματα είχαν πάνω τους το σχήμα του».

Πουθενά στη Γραφή δεν συναντούμε κάποια αναφορά σε αυτά τα πράγματα ούτε υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι πρώτοι μαθητές του Ιησού πίστευαν σε αυτά. Στην πραγματικότητα, ο απόστολος Πέτρος μάς λέει να ‘αναπτύξουμε λαχτάρα για το ανόθευτο γάλα που ανήκει στο λόγο, ώστε μέσω αυτού να αυξηθούμε προς σωτηρία’. (1 Πέτρου 2:2) Γιατί λοιπόν υιοθέτησαν οι εκκλησίες του Χριστιανικού κόσμου αυτά τα καταφανώς ειδωλολατρικά σύμβολα στις πεποιθήσεις και στις συνήθειές τους;

Το βιβλίο Τα Περίεργα των Δημοφιλών Εθίμων (Curiosities of Popular Customs) απαντάει: «Ήταν πάγια τακτική της πρώτης Εκκλησίας να προσδίδει Χριστιανική σημασία σε εκείνες τις υπάρχουσες ειδωλολατρικές τελετές που δεν μπορούσαν να ξεριζωθούν. Στην περίπτωση του Πάσχα η μετατροπή ήταν ιδιαίτερα εύκολη. Η χαρά για τον ανατέλλοντα φυσικό ήλιο και την αφύπνιση της φύσης από το χειμερινό θάνατο έγινε χαρά για τον ανατέλλοντα Ήλιο της δικαιοσύνης, με την ανάσταση του Χριστού από τον τάφο. Μερικές από τις ειδωλολατρικές γιορτές οι οποίες λάβαιναν χώρα γύρω στην 1η Μαΐου μετατέθηκαν επίσης χρονικά έτσι ώστε να συμπίπτουν με τον εορτασμό του Πάσχα». Αντί να αποφύγουν τα δημοφιλή ειδωλολατρικά έθιμα και τις μαγικές τελετουργίες, οι θρησκευτικοί ηγέτες τα προσεταιρίστηκαν και τους προσέδωσαν «Χριστιανική σημασία».

‘Τι το κακό υπάρχει, όμως, σε αυτό;’ μπορεί να διερωτηθείτε. Μερικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει. «Όταν μια θρησκεία όπως η Χριστιανοσύνη φτάνει σε κάποιον ξένο λαό, υιοθετεί και ‘βαφτίζει’ μερικά από τα λαϊκά έθιμα που πηγάζουν από παλαιότερες θρησκείες», είπε ο Άλαν Γ. Γουάτς, Επισκοπελιανός στρατιωτικός ιερέας, στο βιβλίο του Πάσχα—Η Ιστορία του και η Σημασία Του (Easter—Its Story and Meaning). «Επιλέγει και εισάγει στις θρησκευτικές τελετές λαϊκά έθιμα που φαίνεται ότι συμβολίζουν τις ίδιες αιώνιες αρχές τις οποίες διδάσκει και η Εκκλησία». Για πολλούς, το γεγονός ότι η εκκλησία τους ενέκρινε αυτές τις συνήθειες, θεωρώντας τες άγιες, αποτελεί επαρκή λόγο για να τις αποδεχτούν. Αλλά παραμερίζουν σημαντικά ερωτήματα. Πώς αισθάνεται ο Θεός για αυτά τα έθιμα; Μας έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές γύρω από αυτό το ζήτημα;

Κατανόηση της Άποψης του Θεού

«Η Ημέρα του Πάσχα, η Γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου Μας, είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας», είπε η Κριστίνα Χόουλ στο βιβλίο της Το Πάσχα και τα Έθιμά Του. Μαζί της συμφωνούν και άλλοι συγγραφείς. «Καμία άγια ημέρα ή γιορτή του Χριστιανικού έτους δεν μπορεί να παραβληθεί σε σπουδαιότητα με την Κυριακή του Πάσχα», παρατηρεί ο Ρόμπερτ Τζ. Μάιερς στο βιβλίο του Γιορτές (Celebrations). Ωστόσο, αυτό εγείρει ορισμένα ερωτήματα. Αν είναι τόσο σημαντικός ο εορτασμός του Πάσχα, τότε  γιατί η Αγία Γραφή δεν περιέχει κάποια συγκεκριμένη εντολή για την τήρησή του; Υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι οι πρώτοι μαθητές του Ιησού γιόρταζαν την Κυριακή του Πάσχα;

Η Αγία Γραφή δεν παραλείπει να δώσει κατευθυντήριες γραμμές ως προς το τι θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να γιορτάζεται. Ο Θεός ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό το θέμα στο αρχαίο έθνος Ισραήλ, και, όπως προαναφέρθηκε, στους Χριστιανούς δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες ώστε να συνεχίσουν να τηρούν την Ανάμνηση του θανάτου του Χριστού. (1 Κορινθίους 11:23-26· Κολοσσαείς 2:16, 17) Μια παλαιότερη έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα (The Encyclopædia Britannica) μας αναφέρει: «Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για την τήρηση της γιορτής του Πάσχα στην Καινή Διαθήκη, ή στα συγγράμματα των αποστολικών Πατέρων. Η ιερότητα ορισμένων ημερών δεν υπήρχε στη σκέψη των πρώτων Χριστιανών. . . . Ούτε ο Κύριος ούτε οι απόστολοί του επέβαλαν την τήρηση αυτής ή οποιασδήποτε άλλης γιορτής».

Μερικοί πιστεύουν ότι η χαρά και η ευτυχία που συνοδεύουν αυτές τις γιορτές είναι επαρκής λόγος για να τις τηρούμε. Εντούτοις, μπορούμε να μάθουμε κάτι από την περίπτωση κατά την οποία οι Ισραηλίτες υιοθέτησαν μια αιγυπτιακή θρησκευτική συνήθεια, την οποία μετονόμασαν σε ‘εορτή εις τον Ιεχωβά’. Αυτοί επίσης ‘κάθησαν να φάνε και να πιουν’ και ‘σηκώθηκαν για να παίξουν [να διασκεδάσουν, ΜΝΚ]’. Αλλά οι πράξεις τους έφεραν μεγάλο θυμό στον Ιεχωβά Θεό, και Εκείνος τους τιμώρησε αυστηρά.—Έξοδος 32:1-10, 25-28, 35.

Ο Λόγος του Θεού είναι πολύ σαφής. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συμμετοχή ανάμεσα στο «φως» των αληθινών πεποιθήσεων και στο «σκοτάδι» του κόσμου του Σατανά· δεν μπορεί να υπάρξει καμιά «αρμονία» μεταξύ του Χριστού και της ειδωλολατρικής λατρείας. Μας λέγονται τα εξής: «‘Συνεπώς, βγείτε από ανάμεσά τους και αποχωριστείτε’, λέει ο Ιεχωβά, ‘και πάψτε να αγγίζετε αυτό που είναι ακάθαρτο’· ‘και εγώ θα σας δεχτώ’».—2 Κορινθίους 6:14-18.

Εφόσον η Αγία Γραφή δίνει στους Χριστιανούς την εντολή να γιορτάζουν μόνο την Ανάμνηση—όχι το Πάσχα—αυτή θα πρέπει να τηρούν.

 

 

 


Η ΣΚΟΠΙΑ  1996
 

 

Link to comment
Share on other sites


 • Views 708
 • Replies 0
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Posted Images

 • Recently Browsing

  • No registered users viewing this page.
 • Popular Contributors

 • Topics

 • Posts

  • The link was excellent. I remember my parents going to pbs and npr but only after Walter Cronkite was no longer THE source. In those days I trusted the NYT the way my doctors still trust the Lancet or the BMJ.  Rogue reporters have explained a lot about how we were fooled for so long. Tucker Carlson is often the new best source  on several topics and has ditched much or most of his prior ideological baggage from 4 or 5 years ago.  Clayton Morris from “Redacted,” also a former Fox News commentator, still carries more of that baggage than Tucker I think. I like that Clayton’s wife, Natalie Morris, raised as a Jehovah’s Witness, is consistently anti-war. anti-bigotry, and anti-woke, and neutral where she can be. But for some topics they are spot on. For that matter Fox itself is often the best of the bunch for being less inclined to be influenced by current State propaganda. 
  • Just once I’d like to see a Pharma ad in which the actors, rather than acting out the touted benefits of the drug, instead act out the side effects of the voiceover—gasping, clutching their throats, turning blue, hair falling out, doubling over, dropping dead, straining on the toilet to ‘go’, swiveling about in dizziness.
  • Journalists who go rogue often do it for me. https://www.thefp.com/p/npr-editor-how-npr-lost-americas-trust RFKjr is turning out a fine source as well. Look how he says 60 years ago most people (80%) trusted government and now 90% do not: https://x.com/vigilantfox/status/1777710201937732085?s=61&t=fM8K_zHB-Zw9l_mM_4QHqg
  • My overall point is that most Witnesses I know in the United States are very political and don't even know it. Often much more political than their neighbors who vote. There are certain limits to what we will say about our political views, but I think we don't recognize that those political views often come out inadvertently in other ways. In fact, I've seen strong political views among Witnesses who only use the line "we don't take sides in politics" when they wish to shut down an argument they disagree with. My parents and many relatives were of the type that said they wouldn't be fooled by all the lies and exaggerations from MS-NBC supposedly on the "progressive left." Nor the lies and exaggerations from FOX News on the supposedly "conservative right." But that didn't stop them from being fooled by thinking that CNN was not mostly "state-sponsored media" that would cherry-pick stories now and then to keep up the ruse that they weren't. As long as they continued to support corporate sponsors, including "Big Pharma" and "Big Military Industrial Complex," it was clear what side they were going to take. And although Trump was golden to all networks for his ability to spout controversy, one of his biggest sins for CNN was the fact that he went 4 years without getting the USA involved in any new wars.  We were watching CNN once, not on purpose, and although many segments were introduced with "Brought to you by Pfizer" one was introduced "Brought to you by McDonnell-Douglas." As if any of us watching were about to go out and buy McDonnell-Douglas fighter jets and missiles for accessories. Of course, even the segments brought to you by Pfizer weren't really for any of us to be swayed in our pharmacy choices, either. As with all corporate media, those ads are really just payments to CNN; they are all just a way for corporations to PAY (bribe) the news writers and commentators to realize on which side their bread is buttered. They are merely buying influence. ---- All this was probably just my own rationale to excuse my own tendency to throw in opinions about politics, politicians, and the mainstream corporate media. There are no easy answers to how someone should go about getting their news, or how to feed their own opinions. But I would be happy to hear about the various sources people use when trying to find the "truth" about various world events. 
  • Here was the general conversation, skipping a part where I had just explained how 30,000 Palestinians, largely women and children, had been killed, and the majority of major news outlets were still equivocating about whether Israel had gone too far. But when half-a-dozen mostly "white" aid workers were killed, suddenly Nancy Pelosi (friend of the aid organization founder), Joe Scarborough, Elizabeth Warren, and a bunch of others turn on a dime to stop giving Israel a free pass -- embarrassing their own man Biden.  THEM: Well, anyway, we don't take sides about literal Israel, and we don't discuss political sides of who supports whom. ME: But that last part is just information, even history. THEM: History is one thing but the Bible says don't speak against the King. What's that it says in Ecclesiastes? (Ecclesiastes 10:20) . . .Even in your thoughts, do not curse the king, and do not curse the rich in your bedroom; for a bird may convey the sound, or a creature with wings may repeat what was said. ME: Yeah. That's where we get the expression: "a little birdie told me." Basically, it means that someone on Twitter will turn you in. Or all the government agencies will be listening in on Twitter.   THEM: Very funny. You mean "X." ME: Yeah, but they still call them "tweets." THEM: But still we don't take sides, we don't even say anything against any ruler, whether he's good or bad. We only pray that they make decisions that are good for us.  ME: I don't think it's wrong to say something against a ruler. Don't you think Hitler was a bad ruler? THEM: But he's not a king now is he? He's dead. ME: I mean even when he was alive. THEM: Well, of course, because he was attacking Jehovah's people. ME: But it would have been wrong to say he was bad while he was attacking millions of Jews? THEM: [changing subject] But look how respectful Paul was talking to Felix, he never said a word against him. ME: Maybe not, but Luke tells us he was probably looking for a bribe. That's pretty negative. ME: continuing . . . And Jesus called Herod a fox. THEM: Well maybe he was "foxy" -- "crafty" not always a bad thing. ME: You don't believe that . . . and even if it was a good thing, then Jesus was taking sides. THEM: Anyway . . . it's wrong.
 • Members

 • Recent Status Updates

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   65.4k
  • Total Posts
   159.2k
 • Member Statistics

  • Total Members
   17,678
  • Most Online
   1,592

  Newest Member
  James Hume
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.