Jump to content
The World News Media

Αποδεικνύει η αναφώνηση του Θωμά στο εδάφιο Ιωάννης 20:28 ότι ο Ιησούς είναι όντως ο Θεός;


ARchiv@L

Recommended Posts

  • Moderator

θ502015203_univ_sqr_lg.jpg

Αποδεικνύει η αναφώνηση του Θωμά στο εδάφιο Ιωάννης 20:28 ότι ο Ιησούς είναι όντως ο Θεός;

Ιωάν. 20:28, ΚΔΤΚ: «Ο Θωμάς τού απεκρίθη, “Ο Κύριός μου και ο Θεός μου”».

Δεν υπάρχει αντίρρηση να χαρακτηριστεί ο Χριστός «Θεός», αν αυτό είχε στο νου του ο Θωμάς. Κάτι τέτοιο θα ήταν σε αρμονία με την παράθεση που έκανε ο ίδιος ο Ιησούς από τους Ψαλμούς, στην οποία ισχυροί άντρες, κάποιοι κριτές, αποκλήθηκαν «Θεοί». (Ιωάν. 10:34, 35, ΚΔΤΚ· Ψαλμ. 82:1-6) Φυσικά, ο Χριστός κατέχει θέση πολύ ανώτερη από τη θέση τέτοιων αντρών. Λόγω του ότι η θέση του είναι μοναδική σε σχέση με τον Ιεχωβά, στο εδάφιο Ιωάννης 1:18 (ΜΝΚ), ο Ιησούς αναφέρεται ως «ο μονογενής θεός». (Βλέπε επίσης ΚΔΒ.) Το εδάφιο Ησαΐας 9:5, ΜΠΚ (9:6, ΜΝΚ), περιγράφει επίσης προφητικά τον Ιησού ως “Θεό ισχυρό”, αλλά όχι ως Παντοδύναμο Θεό. Όλα αυτά εναρμονίζονται με την περιγραφή του Ιησού ως “θεού”, ή “θεϊκού”, στο εδάφιο Ιωάννης 1:1 (ΜΝΚ, ΑΤ).

Τα συμφραζόμενα μας βοηθούν να βγάλουμε το σωστό συμπέρασμα από αυτό. Λίγο πριν από το θάνατο του Ιησού, ο Θωμάς είχε ακούσει την προσευχή που είχε κάνει εκείνος απευθυνόμενος στον Πατέρα του ως «τον μόνον αληθινόν Θεόν». (Ιωάν. 17:3, ΚΔΤΚ) Μετά την ανάστασή του, ο Ιησούς είχε στείλει μήνυμα στους αποστόλους του, περιλαμβανομένου και του Θωμά, στο οποίο έλεγε: «Ανεβαίνω προς τον . . . Θεόν μου και Θεόν σας». (Ιωάν. 20:17, ΚΔΤΚ) Αφού κατέγραψε τα λόγια που είπε ο Θωμάς όταν είδε και άγγιξε τον αναστημένο Χριστό, ο απόστολος Ιωάννης δήλωσε: «Αυτά έχουν γραφή για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός ο Υιός του Θεού και πιστεύοντες να έχετε ζωήν εις το όνομα αυτού». (Ιωάν. 20:31, ΚΔΤΚ) Συνεπώς, αν κάποιος έχει συμπεράνει από την αναφώνηση του Θωμά ότι ο Ιησούς είναι “ο μόνος αληθινός Θεός” ή ότι είναι ένας Τριαδικός «Θεός ο Υιός», πρέπει να ξαναδεί τι είπε ο ίδιος ο Ιησούς (εδ. 17), καθώς και το συμπέρασμα που ανέφερε καθαρά ο απόστολος Ιωάννης (εδ. 31).

 

Συζητάτε σ. 251-252
http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/1101989240
 

 

Link to comment
Share on other sites


  • Views 286
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images





×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.