Jump to content
The World News Media

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Υπερασπίζεται τα Θρησκευτικά Δικαιώματα των Μαρτύρων του Ιεχωβά


ARchiv@L

Recommended Posts

  • Moderator
802017739_univ_lsr_lg.jpg
 
 

Μάρτυρες του Ιεχωβά συμμετέχουν στη δημόσια μαρτυρία κοντά στη Γέφυρα της Ειρήνης, στην Τιφλίδα

 
 

21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
ΓΕΩΡΓΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Υπερασπίζεται τα Θρησκευτικά Δικαιώματα των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Γεωργία

Η θρησκευτική ελευθερία που απολαμβάνουν σήμερα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Γεωργία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την κατάσταση που αντιμετώπιζαν πριν από μερικά χρόνια. Τώρα, τους έχει χορηγηθεί νομική αναγνώριση και η κυβέρνηση τους παρέχει ελευθερία λατρείας. Αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές μεταξύ του 1999 και του 2003, όταν η τότε κυβέρνηση επέτρεπε σε θρησκευτικούς εξτρεμιστές να επιτίθενται λυσσαλέα στους Μάρτυρες, και αρνούνταν να διώξει ποινικά τους υπαίτιους.

Με αφορμή τον διωγμό που υπέστησαν εκείνη τη ζοφερή περίοδο, οι Μάρτυρες κατέθεσαν αρκετές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Μία από αυτές τις προσφυγές, η Υπόθεση Τσαρτσίτζε και Άλλοι κατά Γεωργίας, εξέθετε τρία περιστατικά που συνέβησαν στη Γεωργία μεταξύ του 2000 και του 2001 τα οποία αφορούσαν οχλοκρατική βία, διατάραξη θρησκευτικών συγκεντρώσεων, φθορά ξένης περιουσίας, καθώς επίσης σωματική και φραστική κακομεταχείριση από την αστυνομία.

Στις 17 Ιανουαρίου 2017, το ΕΔΔΑ εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση Τσαρτσίτζε και αποφάνθηκε ότι τα δικαιώματα των Μαρτύρων είχαν παραβιαστεί. Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε ότι η αστυνομία της Γεωργίας είτε εμπλεκόταν άμεσα στα περιστατικά είτε δεν παρενέβη για να προστατέψει τα θύματα. Αποφάνθηκε επίσης ότι τα δικαστήρια και οι δικαστές στη Γεωργία δεν κατάφεραν να ανακόψουν την επιθετικότητα κατά των Μαρτύρων λόγω του προκατειλημμένου και επιφανειακού τρόπου με τον οποίο εξέτασαν τα στοιχεία.

Τρίτη Απόφαση Καταδικάζει τον Διωγμό που Υποκινούσε η Κυβέρνηση

Αυτή ήταν η τρίτη απόφαση που εξέδωσε το ΕΔΔΑ κατά της Γεωργίας στο πλαίσιο των γεγονότων που το Δικαστήριο χαρακτήρισε ως «πανεθνική θρησκευτική βία κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά», τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ του 1999 και του 2003. Και στις τρεις αποφάσεις, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Γεωργία είχε παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εφόσον δεν προάσπισε τη θρησκευτική ελευθερία των Μαρτύρων του Ιεχωβά και έκανε διακρίσεις σε βάρος τους.

Το Δικαστήριο περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε τότε στη Γεωργία ως εξής: «Οι αρχές στη Γεωργία, μέσω της συμπεριφοράς των εκπροσώπων τους, οι οποίοι είτε εμπλέκονταν άμεσα στις επιθέσεις κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά είτε συναινούσαν και εθελοτυφλούσαν μπροστά στις άνομες πράξεις φυσικών προσώπων, δημιούργησαν κλίμα ατιμωρησίας, το οποίο ενθάρρυνε περαιτέρω επιθέσεις εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε όλη τη χώρα».

Το ΕΔΔΑ Υποστηρίζει το Κράτος Δικαίου και τη Θρησκευτική Ελευθερία

Στις τρεις επιθέσεις που διερεύνησε το ΕΔΔΑ στην υπόθεση Τσαρτσίτζε, τα θύματα υπέστησαν άδικη μεταχείριση είτε στα χέρια της αστυνομίας είτε με τη συνέργειά της.

  • Στις 2 Σεπτεμβρίου 2000 στην πόλη Κουταΐσι, αστυνομικοί οδήγησαν τον κ. Τζαμούκοφ στο τμήμα. Κατέσχεσαν τα θρησκευτικά έντυπα που είχε μαζί του και κατόπιν τον εξύβρισαν και τον χτύπησαν. Την επομένη, ένας αστυνομικός επιτέθηκε στον κ. Γκαμπούνια, γρονθοκοπώντας τον στο στομάχι και σκίζοντας τα θρησκευτικά έντυπα που είχε.

  • Στις 26 Οκτωβρίου 2000 στην πόλη Μαρνεούλι, αστυνομικοί διέκοψαν βάναυσα κάποια θρησκευτική συγκέντρωση και κατέσχεσαν θρησκευτικά έντυπα. Προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα τον κ. Μικιρτούμοφ, ο οποίος εκφωνούσε μια θρησκευτική διάλεξη, καθώς και τον κ. Αλίεφ, τον ιδιοκτήτη του σπιτιού όπου γινόταν η συγκέντρωση. Κατόπιν, οι αστυνομικοί ανάγκασαν τον κ. Μικιρτούμοφ να μπει σε ένα αυτοκίνητο, τον οδήγησαν εκτός της πόλης και τον διέταξαν να μην επιστρέψει ποτέ. Διέταξαν επίσης τον κ. Αλίεβ να μη φιλοξενήσει ποτέ ξανά θρησκευτικές συγκεντρώσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο σπίτι του.

  • Στις 27 Μαρτίου 2001 στην πόλη Ρουστάβι, ένας όχλος Ορθόδοξων εξτρεμιστών εισέβαλε στο σπίτι του κ. Γκογκελασβίλι την ώρα που διεξαγόταν κάποια θρησκευτική συγκέντρωση. Εξύβρισαν όσους παρευρίσκονταν και τους ανάγκασαν να φύγουν. Ο όχλος κατέσχεσε θρησκευτικά έντυπα και την επόμενη μέρα τα έκαψε δημοσίως σε μια αγορά εκεί κοντά. Η αστυνομία αρνήθηκε να παρέμβει για να προστατέψει τα θύματα.

Σε καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις, τα θύματα στράφηκαν για δικαίωση στα δικαστήρια της Γεωργίας, αλλά μάταια. Όπως παρατήρησε το ΕΔΔΑ, οι δικαστές στη Γεωργία μεροληπτούσαν υπέρ της αστυνομίας και δεν διερεύνησαν όπως έπρεπε τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισαν τα θύματα. Σε ό,τι αφορά τη στάση που επέδειξαν οι εγχώριοι δικαστές όταν εξέταζαν τέτοιες υποθέσεις, το ΕΔΔΑ δήλωσε τα ακόλουθα:

Τέτοιου είδους επιφανειακή και μονόπλευρη εξέταση της υπόθεσης, συνοδευόμενη από τυφλή εμπιστοσύνη προς τα όργανα επιβολής του νόμου και από αδικαιολόγητη απόρριψη της εκδοχής των γεγονότων όπως παρουσιάζονται από τους προσφεύγοντες, δεν μπορεί παρά να ισοδυναμεί, κατά την άποψη του Δικαστηρίου, με συνενοχή του δικαστικού συστήματος στις βίαιες πράξεις που διαπράχθηκαν κατά των προσφευγόντων.

Επειδή το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα δικαιώματα των προσφευγόντων με βάση τα άρθρα 9 (ελευθερία θρησκείας) και 14 (διακρίσεις) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχαν παραβιαστεί, επιδίκασε αποζημίωση 11.000 ευρώ συνολικά, συν το ποσό των 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Θα Έχει Αυτή η Απόφαση Ευρύτερες Επιπτώσεις για τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν;

Συμπερασματικά, το ΕΔΔΑ επανέλαβε τις προηγούμενες αποφάσεις του στις υποθέσεις Γκλντάνι και Μπεγελούρι από τη Γεωργία και στις υποθέσεις Κουζνιετσόφ και Κρουπκό από τη Ρωσία. Η γεωργιανή κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σταδιακά τις προηγούμενες αποφάσεις και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Γεωργία είναι ευγνώμονες που απολαμβάνουν τώρα μεγαλύτερη προστασία, η οποία τους επιτρέπει να συγκεντρώνονται και να μεταδίδουν την πίστη τους ελεύθερα και με ασφάλεια.

Ο Αντρέ Καρμπονό, διεθνής δικηγόρος για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο οποίος συμμετείχε στις ακροαματικές διαδικασίες που έγιναν στη Γεωργία αλλά και στην προετοιμασία της προσφυγής στο ΕΔΔΑ, σχολίασε: «Με αυτή την έξοχη απόφασή του, το ΕΔΔΑ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί κυβερνητικές ενέργειες που προάγουν ή υποστηρίζουν την καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας πολιτών από κυβερνήσεις που ανήκουν στη δικαιοδοσία του. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά χαίρονται που η γεωργιανή κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή αυτών των αποφάσεων και τους επιτρέπει να αποδίδουν λατρεία ελεύθερα. Ευελπιστούμε ότι και άλλες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η Ρωσία, θα το λάβουν υπόψη τους».

Αυτή η τελευταία απόφαση του ΕΔΔΑ προστατεύει τις πολύτιμες ελευθερίες της συγκέντρωσης για λατρεία και της ειρηνικής μετάδοσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων σε άλλους. Η παγκόσμια κοινότητα των Μαρτύρων του Ιεχωβά ευελπιστεί ότι αυτή η δυναμική απόφαση του ΕΔΔΑ θα επηρεάσει τις συναφείς προσφυγές κατά της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες ακόμη εκκρεμούν.

Link to comment
Share on other sites


  • Views 512
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days





×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.