Jump to content
The World News Media

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;


ARchiv@L

Recommended Posts

  • Moderator

 

Πώς ετοίμαζαν τους νεκρούς για ταφή οι Ιουδαίοι του πρώτου αιώνα;

Οι Ιουδαίοι έθαβαν τους νεκρούς λίγο μετά το θάνατό τους, συνήθως αυθημερόν. Η ταφή έπρεπε να γίνεται αμέσως για δύο λόγους. Πρώτον, τα πτώματα αποσυντίθενται γρήγορα στο ζεστό κλίμα της Μέσης Ανατολής. Δεύτερον, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής, το να παραμείνει η σορός άταφη για ημέρες αποτελούσε προσβολή προς τον νεκρό και την οικογένειά του.

342

Τα Ευαγγέλια και το βιβλίο των Πράξεων αναφέρουν τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις ταφής που έλαβαν χώρα την ημέρα του θανάτου. (Ματθαίος 27:57-60· Πράξεις 5:5-10· 7:60–8:2) Αιώνες νωρίτερα, η Ραχήλ, η αγαπημένη σύζυγος του Ιακώβ, πέθανε ενόσω εκείνος και η οικογένειά του ταξίδευαν. Ο Ιακώβ δεν μετέφερε το σώμα της πίσω στον οικογενειακό τους τάφο, αλλά την έθαψε σε έναν τάφο «στο δρόμο για . . . τη Βηθλεέμ».Γένεση 35:19, 20, 27-29.

Οι Βιβλικές περιγραφές των επικήδειων εθίμων αποκαλύπτουν ότι οι Ιουδαίοι ετοίμαζαν με μεγάλη φροντίδα τη σορό για τον ενταφιασμό. Συγγενείς και φίλοι έπλεναν το σώμα, το άλειβαν με μυρωδικά και εκλεκτό λάδι και το τύλιγαν με πανιά. (Ιωάννης 19:39, 40· Πράξεις 9:36-41) Γείτονες και άλλοι έρχονταν να συλλυπηθούν την οικογένεια και να της συμπαρασταθούν.Μάρκος 5:38, 39.

 

 


 

Ήταν η ταφή του Ιησού χαρακτηριστικό δείγμα Ιουδαϊκής ταφής;

Πολλές οικογένειες Ιουδαίων έθαβαν τους νεκρούς τους σε σπηλιές και σε μνήματα λαξευμένα στο μαλακό πέτρωμα που αφθονεί σε πολλά μέρη του Ισραήλ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακολουθούσαν το υπόδειγμα των πατριαρχών. Ο Αβραάμ, η Σάρρα, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ και άλλοι θάφτηκαν στη σπηλιά Μαχπελάχ κοντά στη Χεβρών.Γένεση 23:19· 25:8, 9· 49:29-31· 50:13.

344

Ο Ιησούς θάφτηκε σε ένα μνήμα λαξευμένο στο βράχο. (Μάρκος 15:46) Ένας τέτοιος τάφος είχε συνήθως στενή είσοδο. Στο εσωτερικό, υπήρχαν αρκετές λαξευμένες κόγχες, δηλαδή εσοχές όμοιες με ράφια, όπου τοποθετούνταν τα σώματα των νεκρών συγγενών. Την εποχή του Ιησού, συνέλεγαν τα ξερά κόκαλα μετά την αποσύνθεση της σάρκας και τα έβαζαν στην οστεοθήκη, ένα πέτρινο κιβώτιο. Η οικογένεια δημιουργούσε έτσι χώρο για μελλοντικές ταφές.

Επειδή οι Ιουδαίοι αναπαύονταν το Σάββατο, σύμφωνα με το Νόμο του Μωυσή, δεν έκαναν κηδείες εκείνη την ημέρα. Εφόσον ο Ιησούς πέθανε περίπου τρεις ώρες προτού αρχίσει το Σάββατο, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία και άλλοι τον έθαψαν χωρίς να έχουν ετοιμάσει πλήρως το σώμα του για ταφή. (Λουκάς 23:50-56) Γι’ αυτό, κάποιες γυναίκες πήγαν στο μνήμα του Ιησού μετά το Σάββατο, ελπίζοντας να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.Μάρκος 16:1· Λουκάς 24:1.

 

 

Η Σκοπιά (2013)

Link to comment
Share on other sites


  • Views 321
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days





×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.