Jump to content
The World News Media

Δύο Παραβολές για Αμπέλια


ARchiv@L

Recommended Posts

  • Moderator

1034.jpg

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 106

Δύο Παραβολές για Αμπέλια

ΜΑΤΘΑΙΟΣ 21:28-46 ΜΑΡΚΟΣ 12:1-12 ΛΟΥΚΑΣ 20:9-19

  • Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΙΟΥΣ

  • Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

Στον ναό, ο Ιησούς μόλις αποστόμωσε τους πρωθιερείς και τους πρεσβυτέρους του λαού, οι οποίοι αμφισβήτησαν την εξουσία με την οποία ενεργεί. Ο Ιησούς τούς έκανε να σωπάσουν με την απάντησή του. Κατόπιν λέει μια παραβολή που εκθέτει το τι είδους άνθρωποι είναι πραγματικά.

Ο Ιησούς αφηγείται: «Κάποιος είχε δύο παιδιά. Πήγε στον πρώτο και είπε: “Παιδί μου, πήγαινε να εργαστείς σήμερα στο αμπέλι”. Αυτός απάντησε: “Δεν θα πάω”, αλλά ύστερα το μετάνιωσε και πήγε. Πήγε και στον δεύτερο και είπε το ίδιο. Αυτός αποκρίθηκε: “Θα πάω, κύριε”, αλλά δεν πήγε. Ποιος από τους δύο έκανε το θέλημα του πατέρα του;» (Ματθαίος 21:28-31) Η απάντηση είναι προφανής—αυτός που έκανε στο τέλος το θέλημα του πατέρα του είναι ο πρώτος γιος.

Ο Ιησούς λοιπόν λέει στους εναντίους: «Αληθινά σας λέω ότι οι εισπράκτορες φόρων και οι πόρνες προπορεύονται από εσάς στον δρόμο για τη Βασιλεία του Θεού». Αρχικά, οι εισπράκτορες φόρων και οι πόρνες δεν υπηρετούσαν τον Θεό. Αργότερα, όμως, όπως ο πρώτος γιος, μετανόησαν και τώρα τον υπηρετούν. Αντίθετα, οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι όπως ο δεύτερος γιος, καθώς ισχυρίζονται ότι υπηρετούν τον Θεό αλλά στην πραγματικότητα δεν το κάνουν. Ο Ιησούς επισημαίνει: «Ο Ιωάννης [ο Βαφτιστής] ήρθε σε εσάς σε οδό δικαιοσύνης, αλλά δεν τον πιστέψατε. Ωστόσο, οι εισπράκτορες φόρων και οι πόρνες τον πίστεψαν, αλλά εσείς, ακόμη και όταν το είδατε αυτό, δεν μετανιώσατε εκ των υστέρων ώστε να τον πιστέψετε».Ματθαίος 21:31, 32.

Αμέσως μετά ο Ιησούς λέει άλλη μια παραβολή. Αυτή τη φορά, δείχνει ότι η αποτυχία των θρησκευτικών ηγετών δεν περιορίζεται στο ότι παραμελούν την υπηρεσία του Θεού. Στην ουσία είναι πονηροί. Ο Ιησούς αφηγείται: «Κάποιος άνθρωπος φύτεψε ένα αμπέλι και το περιέφραξε και έσκαψε άνοιγμα για το πατητήρι και έχτισε πύργο· έπειτα το νοίκιασε σε καλλιεργητές και ταξίδεψε σε ξένη χώρα. Στην κατάλληλη εποχή έστειλε έναν δούλο στους καλλιεργητές για να πάρει από αυτούς μερικούς από τους καρπούς του αμπελιού. Αλλά εκείνοι τον έπιασαν, τον έδειραν και τον έδιωξαν με άδεια χέρια. Και πάλι τους έστειλε έναν άλλον δούλο, και αυτόν τον χτύπησαν στο κεφάλι και του φέρθηκαν προσβλητικά. Και έστειλε έναν άλλον, και αυτόν τον σκότωσαν· και πολλούς άλλους, μερικούς από τους οποίους έδειραν και μερικούς από τους οποίους σκότωσαν».Μάρκος 12:1-5.

Θα κατανοήσουν οι ακροατές του Ιησού την παραβολή; Ίσως θυμούνται την κριτική του Ησαΐα: «Το αμπέλι του Ιεχωβά των στρατευμάτων είναι ο οίκος του Ισραήλ, και οι άντρες του Ιούδα είναι η φυτεία για την οποία έτρεφε συμπάθεια. Και έλπιζε να υπάρχει κρίση, αλλά ορίστε! παραβίαση του νόμου». (Ησαΐας 5:7) Η παραβολή του Ιησού είναι παρόμοια. Ο κτηματίας είναι ο Ιεχωβά και το αμπέλι είναι το έθνος του Ισραήλ, περιφραγμένο και προστατευμένο από τον Νόμο του Θεού. Ο Ιεχωβά έστελνε προφήτες για να διδάξει τον λαό του και να τον βοηθήσει να παράγει καλούς καρπούς.

«Οι καλλιεργητές», όμως, κακομεταχειρίζονταν τους «δούλους» που στέλνονταν σε αυτούς και τους σκότωναν. Ο Ιησούς εξηγεί: «Έναν είχε ακόμη [ο ιδιοκτήτης του αμπελιού], έναν αγαπητό γιο. Αυτόν τους τον έστειλε τελευταίο, λέγοντας: “Θα σεβαστούν τον γιο μου”. Αλλά εκείνοι οι καλλιεργητές είπαν μεταξύ τους: “Αυτός είναι ο κληρονόμος. Ελάτε να τον σκοτώσουμε, και η κληρονομιά θα είναι δική μας”. Τον έπιασαν λοιπόν και τον σκότωσαν».Μάρκος 12:6-8.

Τώρα ο Ιησούς ρωτάει: «Τι θα κάνει ο ιδιοκτήτης του αμπελιού;» (Μάρκος 12:9) Οι θρησκευτικοί ηγέτες απαντούν: «Επειδή είναι κακοί, θα φέρει τρομερή καταστροφή πάνω τους και θα νοικιάσει το αμπέλι σε άλλους καλλιεργητές, οι οποίοι θα του δώσουν τους καρπούς όταν έρθει ο καιρός τους».Ματθαίος 21:41.

Έτσι λοιπόν, άθελά τους καταδικάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό, διότι είναι και αυτοί «καλλιεργητές» του «αμπελιού» του Ιεχωβά, του έθνους του Ισραήλ. Ο καρπός που δικαίως αναμένει ο Ιεχωβά από τέτοιους καλλιεργητές περιλαμβάνει πίστη στον Γιο του, τον Μεσσία. Ο Ιησούς κοιτάζει κατάματα τους θρησκευτικούς ηγέτες και λέει: «Δεν διαβάσατε ποτέ αυτό που λέει η Γραφή: “Η πέτρα την οποία απέρριψαν οι οικοδόμοι, αυτή έχει γίνει η κορυφαία ακρογωνιαία πέτρα· έχει έρθει από τον Ιεχωβά και είναι θαυμαστή στα μάτια μας”;» (Μάρκος 12:10, 11) Στη συνέχεια ο Ιησούς ξεκαθαρίζει αυτό που θέλει να πει: «Γι’ αυτό σας λέω: Η Βασιλεία του Θεού θα αφαιρεθεί από εσάς και θα δοθεί σε έθνος που παράγει τους καρπούς της».Ματθαίος 21:43.

Οι γραμματείς και οι πρωθιερείς αντιλαμβάνονται ότι ο Ιησούς «είπε την παραβολή έχοντας τους ίδιους κατά νου». (Λουκάς 20:19) Τώρα, περισσότερο από ποτέ, θέλουν να σκοτώσουν αυτόν που είναι ο δικαιωματικός «κληρονόμος». Αλλά επειδή φοβούνται τα πλήθη, τα οποία θεωρούν τον Ιησού προφήτη, δεν προσπαθούν να τον σκοτώσουν αυτή τη στιγμή.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites


  • Views 823
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Posted Images





×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Service Confirmation Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.